Effekten af at vinterbade

Det er meget oppe i tiden at vinterbade, og de fleste er enige om at det er sundt.

Der er ikke tilstrækkelig forskning på området, men det man ved er, at vores hormonspejl i kroppen påvirkes af vinterbadning.

Når kroppen nedkøles i meget koldt vand, sættes den under pres, og en række funktioner går straks i “overdrive”. Blodkarrene trækker sig sammen og stofskiftet øges.

Mange vil opleve, at vejrtrækningen går over i hyperventilerings-lignende gisp.

Kroppen vil samtidig udskille hormoner til blodet, og den kolde dukkert vil derfor ofte opleves som et energi-kick, der samtidig sætter fut i humøret.

Her er de anti stress-lykkehormoner, du aktiverer, hvis du hopper i det kolde vand.

Dopamin

spiller en væsentlig rolle i forhold til vores motorik samt for vores opmærksomhed, læring og motivation.

Adrenalin og noradrenalin

er et stresshormon, der produceres i binyrerne og spiller en væsentlig rolle i kroppens stressreaktioner. De er blandt andet med til at øge puls og blodtryk og blodgennemstrømning af muskulaturen. De øger også nedbrydning af sukkerdepoter i lever og muskelvæv.

Kortisol

er et stresshormon. Det er blandt andet med til at sende blodet til muskler og væk fra fx fordøjelsen og hjernen. Kortisolvirker i hele kroppen og forbereder kroppen på “kamp”.

Serotinin

De systemer i hjernen, der bruger erotonin, har at gøre med ting som hukommelse, sindstilstand (depression) og sexlyst. Serotinin er et signalstof, der produceres i hjernestammen.

(Kilde hjerteforeningen)